Melaka Insider

Story From The Historic City

Responsive Ads Here

Sunday, 4 August 2013

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri... Maaf Zahir dan Batin....


Assalamualaikum & Salam Sejahtera...

Dikesempatan ini jebat dan warga Melaka Insider ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf sekiranya terdapat segala kesilapan yang warga Melaka Insider pernah lakukan secara sedar atau tidak.

Jebat juga ingn berkongsi sedikit tips dan panduan meninggalkan rumah juga ketika melakukan perjalanan pulang ke kampung bagiu menyambut Aidilfitri ini....

LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN SEMASA MUSIM PERAYAAN ATAU MENINGGALKAN RUMAH UNTUK BERCUTI

1. Pastikan pintu dan tingkap rumah ditutup dan dikunci dengan ibu kunci (padlock) yang tidak mudah dipecah atau diumpil.

2. Pastikan lampu di sekeliling rumah (depan/belakang) dipasang mulai jam 6.00 petang hingga 7.00 pagi (menggunakan auto timer) setiap hari. Pastikan alat penggera dipasang dan berfungsi dengan baik (jika ada).

3. Pastikan alat keselamatan tambahan seperti rantai dengan ibu kunci (padlock) yang dipasang di tempat yang dianggap mudah dipecah masuk seperti pintu pagar hadapan dan belakang, pintu besi (grill) hadapan dan belakang rumah. Alat tersebut harus dipasang sebelum meninggalkan rumah.

4. Jangan membiarkan binatang peliharaan anda kebuluran semasa anda bercuti.

5. Pastikan jiran sebelah-menyebelah rumah (termasuk jiran di hadapan/belakang rumah) dimaklumkan, serta diberi nombor telefon yang mudah dihubungi dalam jangka masa ketiadaan anda. 

6. Pastikan barang-barang kemas seperti emas, wang tunai, jam berharga dan sebagainya dibawa bersama atau disimpan di tempat yang selamat dan bersesuaian.

7. Hentikan langganan suratkhabar bagi mengelakkan penjenayah daripada mengetahui rumah ditinggalkan kosong. Meminta pertolongan jiran untuk menyimpan surat kiriman yang diletakkan di dalam peti surat atau pintu pagar dalam jangka masa ketiadaan anda.

8. Maklumkan kepada pegawai atau anggota bertugas di bilik gerakan polis apabila anda bercuti dengan menghubungi nombor telefon ibu pejabat polis berdekatan dengan tempat tinggal anda dan berikan maklumat seperti berikut: 
a) Nama dan alamat
b) Nombor telefon yang mudah dihubungi
c) Tarikh berlepas dan balik
d) nombor dan jenis kenderaan yang ditinggalkan semasa cuti

9. Anda juga dinasihatkan melindungi harta benda rumah anda dengan polisi insurans untuk meringankan beban kerugian sekiranya rumah dipecah masuk.
 
Tips Keselamatan Jalan Raya:


Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin......
- jebat -

No comments:

Post a Comment