Melaka Insider

Story From The Historic City

Responsive Ads Here

Wednesday, 2 December 2015

Tiada kenaikan automatik kadar tol untuk lebuhraya PLUS
Tiada kenaikan secara automatik kadar tol untuk PLUS Highways kerana kerajaan belum membuat keputusan mengenai perkara ini, kata Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof.
 
Beliau berkata, sebuah jawatankuasa terdiri daripada pemegang kepentingan utama seperti Kementerian Kerja Raya, Kementerian Kewangan (MOF), Unit Kerjasama Awam Swasta Pejabat Perdana Menteri, Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Peguam Negara, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan PLUS Highways Bhd akan ditubuhkan sebelum akhir tahun ini untuk merundingkan semula kadar tol baru.
 
Beliau berkata demikian susulan spekulasi dalam media baru-baru ini bahawa kadar tol bagi lebuh raya milik PLUS akan dinaikkan tahun depan.
 
Fadillah berkata kerajaan pada 2013 telah memberi jaminan bahawa kadar tol antara bandar akan dikurangkan secara beransur-ansur menjelang 2018 dan mengulangi bahawa kerajaan berhasrat untuk memenuhi janjinya.
 
Beliau juga mengesahkan bahawa PLUS Highways Bhd, yang dimiliki 51 peratus oleh UEM Bhd, 100 peratus syarikat Khazanah Malaysia di bawah MOF dan 49 peratus oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah merundingkan semula perjanjian konsesi yang memperuntukkan kenaikan tol lima peratus bagi setiap tiga tahun.
 
"Perjanjian konsesi PLUS Highways dirundingkan semula berdasarkan  perjanjian konsesi sebelum ini yang membenarkan kenaikan 10 peratus kadar tol setiap tiga tahun seperti diputuskan di bawah Perdana Menteri sebelumnya.
 
"Apabila PLUS Highways Bhd dimiliki sepenuhnya oleh UEM Berhad dan KWSP pada 2011, perjanjian ini dirundingkan semula dan kenaikan tol dikurangkan kepada lima peratus setiap tiga tahun," katanya dalam satu kenyataan media.
 
Fadillah berkata kali terakhir kenaikan tol PLUS Lebuh Raya ialah pada 2005 dan sejak itu, kadar tol tidak dinaikkan walaupun perjanjian memperuntukkan kenaikan tol pada 2008 dan 2011.
 
"Kerajaan berjaya merundingkan semula dan telah memberi pampasan kepada PLUS Highways Bhd untuk memastikan kadar tol kekal sejak 10 tahun lalu," katanya

No comments:

Post a Comment