Ia berlaku dalam parti politik dunia ‘apabila nombor giliran sudah naik’.

Dalam negara ini, Menteri Besar Selangor suatu ketika, Datuk Harun Idris terpaksa melepaskan jawatan politiknya dan dipenjara kerana krisis Bank Rakyat pada 1976.

Selepas penggal pentadbiran Tun Abdul Razak, beberapa pe­mimpin kanan meninggalkan parti kerana tidak sehaluan. Hatta, Tun Dr. Mahathir Mohamad pun pernah menghadapinya apabila Tunku Abdul Rahman memecat beliau kerana berkongsi pentas dengan pembangkang (1969).

‘Nombor giliran’ Datuk Onn Jaafar selaku pengasas UMNO pun pernah naik apabila dituduh pengkhianat sebelum keluar parti dan dipecat kerana ingin mengundang kaum-kaum lain menyertai parti.

Di alaf ini, tidak ketinggalan Tun Ghafar Baba, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tan Sri Mohd Isa Samad serta Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Ramai menyuarakan, antara punca terbitnya insiden pemeca­tan oleh Majlis Tertinggi (MT) Jumaat lalu kerana khuatir kedudukan mereka akan tercabar pada pemilihan UMNO akan datang.

Berkongsi perkara itu, Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Idris Haron menarik perhatian setiap kali menjelang pemilihan parti, akan ada suatu gerakan oleh kumpulan tertentu yang menidakkan kepimpinan.