Melaka Insider

Story From The Historic City

Responsive Ads Here

Tuesday, 8 August 2017

1MDB... Mendengar Penjelasan Lebih Baik Dari Terus Menerus Membuat Tuduhan...PAS yang diketuai oleh Timbalan Preseiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengambil pendekatan profesional dan menunjukkan kematangan berpolitik apabila memberi ruang dan peluang kepada 1MDB melalui presiden 1MDB,
Arul Kanda untuk memberikan laporan dan penerangan bersama-sama dengan tokoh-tokoh akedemik serta akademik dari dalam negara.

Pada pertemuan tersebut PAS telah mendengar laporan dan penerangan dari pihak yang terlibat dan menerima pandangan dari pakar sebelum membuat sesuatu keputusan. PAS juga telah membuat pendirian supaya isu 1MDB diselesaikan dan rakyat tidak dibebankan melalui cara-cara berikut: 

Pertama: Memandangkan Kementerian Kewangan telah pun mengambil alih aset yang ada pada 1MDB dan diserahkan kepada MOF Incorporated, maka PAS berpendirian bahawa Menteri Kewangan perlu melaporkan kepada Parlimen dari semasa ke semasa. Ini bertujuan supaya ahli-ahli Parlimen dapat mengetahui dan memantau perkembangan aset-aset tersebut dan mengelakkan tidak timbul masalah baru jika tidak dikawal.  
Kedua: PAS mencadangkan supaya Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) diwujudkan bagi menyiasat perkara yang mencetus kemelut dalam isu 1MDB, khususnya sebelum Arul Kanda Kandasamy diterima masuk dan membuat Pelan Rasionalisasi terhadap 1MDB.
~ Cadangan ini telah pun dibawa oleh Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS pada 13 Oktober 2015, antara yang paling awal mencetuskan idea supaya RCI diwujudkan dalam isu 1MDB.
~ PAC tidak boleh menyelesaikan masalah, justeru ia hanya satu badan yang dianggotai oleh lapan ahli parlimen BN dan lima daripada pembangkang, dan hanya mempunyai bidang kuasa menyiasat.
~ dengan penuh hormat kepada agensi penguatkuasa yang ada di Malaysia, SPRM, Polis, Jabatan Peguam Negara, Bank Negara, Audit Negara, PAS melihat bahawa perlunya RCI ditubuhkan juga dan ini sahaja jalan keluar yang ada bagi mengambil tindakan kepada pihak yang terlibat dan memulihkan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan.
Ketiga: PAS mengharapkan supaya 1MDB perlu diberi peluang untuk menyelesaikan segala hutang yang ditanggung oleh 1MDB, kerana kelewatan menjelaskan hutang ini menyebabkan kos faedah yang dikenakan adalah sangat besar, sebanyak USD1.9 bilion setahun. Kelewatan menjelaskan hutang ini menyebabkan kadar interest bertambah.
Keempat: PAS mengharapkan tidak banyak campurtangan politik yang mengganggu Pelan Rasionalisasi yang telah pun dikemukakan. Kita mahu isu ini diselesaikan dengan rakyat tidak dibebankan. Selain itu, sebagaimana yang disebut oleh Presiden PAS, kita tidak mahu isu 1MDB membuka jalan bagi mengundang campurtangan asing dan kita mahu diselesaikan segera di peringkat dalaman negara. Bebaskan institusi kehakiman dan penguatkuasa untuk menjalankan siasatan dan tindakan kepada pihak yang terlibat.
SUMBER : HARAKAH DAILY

Bila kita merujuk kepada kenyataan PAS seperti diatas kita akan dapat melihat bahawa PAS sudah mula untuk mengamalkan politik matang dan profesional. Tidak seperti seperti pemimpin-pemimpin dari Pakatan Harapan yang sentiasa mencari kesalahan dan tidak mahu untuk mendengar penjelasan apatah lagi untuk menerima.

Mereka ini lebih ingin mempercayai sumber-sumber
yang terbukti tidak benar kerana terlalu ghairah untuk berkuasa dengan cara yang lebih mudah apabila telah 13 kali PRU mereka gagal untuk mendapat kepercayaan rakyat.

Walaupun kita melihat PAS berpuas hati namun mereka tetap memberikan pandangan dan cadangan kepada kerajaan dalam usaha untuk menyelesaikan masalah 1MDB ini. Jadi jebat ingin mengcupkan tahniah kepada PAS yang tidak terikut-ikut rentak bekas rakan sekutu mereka yang hanya tahu membuat tuduhan dan kemaruk kuasa walaupun telah ditolak rakyat sejak dari 13 PRU yang lalu.

No comments:

Post a Comment